JAPAN

日本

Japan

Navn på japansk: Nihon/Nippon
Styreform: Konstitutionelt monarki
Statsminister: Yoshihide Suga
Hovedstad: Tokyo
Administrativ inddeling: 47 præfekturer
Population: 127 millioner
Befolkningstæthed (indbygger/km²) 336,72
Etniske grupper: japanere 98,5%, koreanere 0,5%, kinesere 0,4%, andre 0,6%

Sprog: japansk; der anvendes fire forskellige skriftsystemer: Kanji (kinesiske skrifttegn), Hiragana (fonetisk alfabet), Katakana (fonetisk alfabet til fremmedord), og Romaji (det latinske alfabet)
Hovedreligioner: shintoisme og buddhisme
Valuta: Yen
Gennemsnitslevealder: mænd 78,8 år, kvinder 85,6 år
BNP pr. capita: $33.800
Læse- og skrivefærdighedsrate: 99%

Geografi og klima

Japan er beliggende i det nordlige Stillehav ud for Ruslands kyst og den koreanske halvø. Japans areal udgør 377.873km² (hvilket gør det lidt mindre end Norge).

 

Med en befolkning på 127 millioner og et hovedsageligt bjergrigt terræn, der er uegnet til beboelse, er byerne typisk meget tæt befolket. Det centrale Tokyo har en befolkning på 12 millioner og befolkningen i Stor-Tokyo udgør mere end 35 millioner mennesker.

 

Japan består af fire hovedøer og mere end 4000 mindre øer. Hovedøerne er Hokkaido, Honshu, Shikoku og Kyushu, hvoraf Honshu er langt den største. Et moderne og meget effektivt jernbanesystem forbinder hovedøerne, og Japans højhastighedstog, Shinkansen, kører mellem større byområder.

Rejser til Japan

De japanske øer ligger i et geografisk område, der kaldes “Pacific Ring of Fire”. Dette område har en stor seismisk aktivitet, hvilket med mellemrum fører til vulkanudbrud og daglige jordskælv.

 

Klimaet er overvejende tempereret, men der er store regionale forskelle, da landet strækker sig over ca. 3.000 km. Hovedparten af Japan har fire årstider og en kort regntid i løbet af sommeren.

Politisk system

Japan er et konstitutionelt monarki, hvor kejseren er statsoverhoved. I praksis har kejseren dog ingen reel magt. I henhold til 1947-forfatningen er kejseren et “symbol på staten og folkets enhed”. Den nuværende kejser er Kejser Akihito.

 

Rammerne om det politiske system er et parlamentarisk repræsentativt demokrati, hvor flere partier repræsenterer folket i et to-kammerparlament. Parlamentet består af Underhuset (Repræsentanternes Hus) og Overhuset (Den Rådgivende Forsamling). Den udøvende magt ligger hos regeringen, der ledes af statsministeren. Den nuværende statsminister er Shinzo Abe, der har siddet på posten siden december 2012. Abe tilhører det liberalkonservative parti, der har haft magten i størstedelen af efterkrigstiden.

Religion

Der er to hovedreligioner i Japan: Shinto og Buddhisme. Shinto er lige så gammel som den japanske kultur, men den præcise oprindelse er uvis. Buddhismen blev introduceret fra fastlandet i det 6. århundrede og siden da, har de to religioner eksisteret parallelt og i et vist omfang komplementeret hinanden.
Selvom religion ikke spiller en hovedrolle i de fleste japaneres liv, afholdes der sædvanligvis religiøse ceremonier i forbindelse med fødsler, bryllupper og begravelser. Der er tillige mange festivaller (matsuri), som udspringer fra Shinto ritualer. På nytårsdag er det en almindelig tradition at besøge et tempel eller en helligdom.

 

Ca. 1% af befolkningen er kristne.

Rejser til Japan

Berømte japanere

Der er en lang række berømte japanere, især på det kreative område.
I filmkategorien er den bedst kendte Akira Kurosawa (1910-1998). Han anses for en af de vigtigste og mest indflydelsesrige filmskabere i filmhistorien. Kurosawa instruerede 30 film i løbet af en 57-årig karriere.

 

Kurosawa opdagede skuespilleren Toshiro Mifune (1920-1997), som blev Japans første internationale filmstjerne.

 

En anden berømt japaner er avant-garde kunstneren og fredsaktivisten Yoko Ono (1933-), som formentlig er bedst kendt for sit ægteskab med John Lennon. Kunstelskere kender formentlig også kunstneren Yayoi Kusama (1929-), hvis arbejde er baseret på konceptuel kunst. Der har været større retrospektive udstillinger af hendes arbejde på MOMA, Whitney Museum og Tate Modern samt en retrospektiv udstilling på Louisiana i efteråret 2015.

 

Inden for manga og anime er nogle af de vigtigste aktører Osamu Tezuka (1928-1989), ofte kaldet “Godfather of Anime” og skaber af Astro Boy og Akira Toriyama (1955-), som er bedst kendt for deres manga-serier og spiluniverser med Dr. Slump og Dragon Ball.

Hayao Miyazaki (1941-) er en af Japans største animationsskabere og grundlægger af Studio Ghibli. Miyazaki vandt en Oscar for animationsfilmen “Chihiro og heksene” og er siden blevet tildelt en æres-Oscar.
Videospilentusiaster kender sandsynligvis også Shigeru Miyamoto (1952-), en spiludvikler og pioner i skabelsen af Nintendos Super Mario.
Inden for litteratur er forfatteren Haruki Murakami (1949-) blevet verdenskendt efter hans internationale gennembrud med “Trækopfuglens Krønike”. Han anses for at være en væsentlig forfatter i postmoderne litteratur og er en populær kandidat til Nobels litteraturpris, som tidligere er tildelt to japanske forfattere – Yasunari Kawabata (1899-1972) i 1968 og Kenzaburo Oe (1935-) i 1994.

 

Japan har ligeledes udklækket en række velkendte og veletablerede designere, herunder Kenzo (Takada) (1939-), Issey Miyake (1938-), Junko Koshino (1939-) og Yohji Yamamoto (1943-) indenfor tøjdesign samt ikke mindst arkitekten Tadao Ando (1941-).

  Coronavirus
Læs mere her