Coronavirus
Læs mere her

Ryokan

 

En ryokan er et japansk gæstgiveri eller kro, hvor man tager hen for at nyde god mad og slappe af i fredelige omgivelser. At bo på en ryokan er som at træde ind i en anden verden. Her kan man virkelig opleve essensen af Japan. Både til morgen og aften får man japansk mad, og værelserne er indrettet med skydedøre og tatami-måtter på gulvet, hvor der til aften bliver bredt futoner ud til at sove på.

 

Ryokan’er findes ofte i bjergene, og mange steder har man også onsen bade (naturlige varme kilder), som gæsterne kan benytte. På værelset finder man en yukata, en bomuldskimono, som man har på, mens man opholder sig på ryokan’en.

Okinawa

 

Okinawa er en lille øgruppe i det sydligste Japan med vidunderlige badestrande og skøn natur. Klimaet er subtropisk, så der er varmt det meste af året, og der er gode muligheder for dykning, snorkeling og anden vandsport. Hele øgruppen er rig på kultur og traditioner. Her finder man en oprindelig hesterace, fødestedet for karate, den smukkeste keramik i havets mange blå farver, uberørte sandstrande og endeløst hav. Et sandt ferieparadis.

 

I orkansæsonen fra juli til september kan vejret blive ustadigt, men temperaturen er behagelig hele året rundt.

Shukubo

 

Der er flere steder i Japan, hvor der er mulighed for at prøve Shukubo, hvilket betyder tempelovernatning. Adskillige buddhistiske templer og visse Shinto helligdomme tilbyder overnatning i traditionel stil, hvor man sover på gulvet - liggende på futoner – og spiser den samme vegetarmad til morgen og aften som munkene. Der er stor forskel på komforten på Shukubo – nogle steder er det en spartansk sovesal og andre steder minder det mere om et hotel med eget bad og toilet. Ens for alle er, at de er drevet af munkene og oprindeligt etableret for at besøgende pilgrimme havde et sted at overnatte. Overnatter man på Shukubo kan man får lov at deltage i munkenes ceremoni, som regel tidligt om morgenen, hvor der chantes og udføres forskellige ritualer.

Sneaber

 

Ved Nagano i de japanske alper ligger Jigokudani parken, der er et reservat for japanske Macaque aber, også kaldet sneaber, da de lever i kolde og snerige egne. Reservatet blev til i 1964 for at beskytte og bevare bestanden og observere de vilde aber i deres naturlige habitat.

 

Besøger man reservatet om vinteren, kan man opleve aberne bade i de varme kilder. På de kolde dage kan man se aberne sidde i badene, og det er helt tydeligt at de på meget menneskelig vis nyder det varme vand. Denne adfærd er unik for bestanden i Jigokudani, hvor der findes mange varme kilder.

Sumo

 

Japans nationalsport, sumobrydning, er en populær og underholdende tilskuersport. Sumo har rødder i Shinto-religionen og kan spores ca. 2000 år tilbage. Sumo blev oprindeligt praktiseret som underholdning for Shinto-guderne for at sikre rishøsten. I dag følger man stadig nogle af Shinto ritualerne såsom renselsesritualet, hvor bryderne inden kampen smider salt i ringen og stamper de onde ånder væk.

 

Der findes ingen vægtklasser i sumobrydning, så det er kun ens talent, der bestemmer, hvilken rang man har. Der er 6 sumo-divisioner og første division, makuuchi er inddelt i 5 rangklasser. En sumobryders rang bestemmes af de seneste resultater, og man kan således rykke både op og ned gennem hele sin karriere, medmindre man har nået den højeste rangklasse af Yokozuna.

 

Sumo-turneringer afholdes hver anden måned (kun ulige måneder) og varer 15 dage. Halvdelen af gangene er der turnering i Tokyo og resten i henholdsvis Osaka, Nagoya og Fukuoka, og det er en særdeles underholdende måde at tilbringe en dag på.

 

Har man ikke mulighed for at se en sumo-turnering live, er det muligt at se daglige highlights på NHK World www3.nhk.or.jp/nhkworld under turneringen.

Kanazawa

 

Kanazawa ligger i den centrale del af Honshu ved Det japanske Hav og var fra slutningen af det 16. århundrede og 300 år frem hovedsædet for en af de mest magtfulde feudale klaner, Maeda-klanen, som dyrkede kunst og kultur i en grad, som stadig præger byen. En del af Kanazawas gamle geisha- og samurai-distrikter står stadig som en eventyrlig påmindelse om tidligere tiders raffinement og håndværksmæssige færdigheder.

 

Befolkningen udgør en lille halv million, og byen ligger smukt mellem bjerge, floder og hav og kan bryste sig af at have en af Japans tre vigtigste landskabshaver, Kenrokuen, liggende i sit centrum. Ved siden af Kenrokuen-haven ligger resterne af Kanazawa Borg, herunder en imponerende hovedport, der er nøje rekonstrueret efter gamle tegninger, fotos og arkæologisk research. Byen har også mange spændende museer og et væld af fine butikker, hvor man kan finde alt det kunsthåndværk, som Kanazawa er berømt for. En specialitet i Kanazawa er brugen af det fine bladguld, der kræver et meget højt niveau af teknisk kunnen. Bynavnet betyder ”marsk af guld” og siges at have sin oprindelse i historien om en bæk, hvor de lokale bønder engang fandt guld.

Onsen

 

Onsen er en naturlig varm kilde. Som følge af en meget aktiv undergrund, er Japan rig på varme kilder med mange forskellige mineralske kvaliteter. Badene findes over hele landet, så uanset hvilken del man besøger, er der en chance for at prøve denne meget japanske oplevelse. Ofte er der både indendørs og udendørs bade, og det er en lise for sjælen at sænke sig ned i et varmt bad og kigge på stjernehimlen.

 

Badene ikke er beregnet til at vaske sig i, og man forventes at foretage en grundig afvaskning ved en vaskestation, inden man går i. Det er udelukket at komme sæbe i badene eller dyppe sin vaskeklud eller sit hår deri. En onsen er et sted, hvor man slapper af, lader op og bliver et nyt menneske.

Fuji-bjerget

 

I Japan sætter man stor pris på naturen og i særdeleshed bjergene, så meget at man faktisk har en årlig helligdag i august, der hedder ”Bjergets dag”. Fuji-bjerget med sine 3776m og ikoniske form er det mest kendte og elskede bjerg i Japan og bruges ofte som et symbol for landet. Bestigning af bjerget er en attraktion i sig selv og mellem juli og september hvert år bestiger bjergentusiaster i hundredtusindvis Fuji. Der er fire forskellige ruter op ad bjerget og afhængig af, hvilken man vælger, tager det mellem 5-10 timer at nå til toppen. Det er populært at gå derop, så man kan se solopgangen fra toppen, og for at undgå højdesyge kan man hvile sig nogle timer i en af bjerghytterne undervejs på ruterne. Det er muligt at bestige bjerget på egen hånd eller med en bjergguide. Som altid, når man færdes i bjergene, er det vigtigt at være ordentligt forberedt med udstyr og påklædning, da vejret er omskifteligt og temperaturen falder drastisk på vejen op. Men er man først nået op, venter der en spektakulær udsigt.

Årstider

 

Japan har fire årstider (forår, sommer, efterår, vinter), der falder samtidig med de danske årstider.

 

Foråret er lunt og dejligt og et rigtig godt tidspunkt at besøge Japan. Det er en relativt tør årstid og omkring slut marts-start april kan man opleve de vidunderlige kirsebærblomster, der lyser op i bjerge og byer.

 

Sommeren starter med en kortere regntid (slut juni til midt juli), hvor der kan være risiko for oversvømmelser, da det regner meget i denne periode i det meste af Japan. Hokkaido og de nordligste egne er dog ikke plaget af regntid. Efter regntiden kommer en varm og fugtig sommer.

 

Efteråret er lunt og behageligt helt frem til midten af november og også et godt tidspunkt at besøge Japan. Efterårsfarverne, når træerne skifter til røde og gule blade er enestående smukt.

 

Vinteren er kølig og i bjergene sner det meget. Denne årstid er perfekt til ski, sneaber og varme kilder.